La Festa de l'Arròs homenatjarà Manel Nieto per la seva trajectòria

Dimarts, 4 de febrer de 2025

Fa setanta anys que va començar a col.laborar-hi i és  la persona que fa més temps que forma part de l’equip de cuina

Aquest diumenge, 9 de febrer, Bagà celebrarà una nova edició de la tradicional Festa de l'Arròs, una celebració molt arrelada al municipi que enguany tindrà un caràcter especial. Durant la festa, es retrà homenatge a Manel Nieto, membre de l'equip de cuina, que enguany farà 70 anys que participa en la preparació de l'arròs i és la persona que fa més anys que forma part de l'equip de cuiners. 

Manel Nieto, de 89 anys i fill de Cardona, va arribar a Bagà per treballar com a pintor. Va ser Pere Paz, aleshores cuiner de l'arròs, qui li va proposar ajudar-lo en la preparació d'aquest plat tan emblemàtic. Era el 1955. "Quan vaig començar, fèiem l'arròs amb una sola paella petita i en sortien un centenar de racions", recorda Manel Nieto. En aquells temps, els ingredients es preparaven a la cuina de la desapareguda fonda de Ca l'Oliaire. Ho feien ell, en Pere Paz i la seva dona.

Actualment, es couen 250 quilos d'arròs per repartir entre unes 2.500 persones. Es fa servir una gran paella d'uns 3 metres de diàmetre i mig metre de profunditat que s'omple amb 800 litres d'aigua per coure'l. "S'ha de tenir voluntat per fer l'arròs i força per remenar-lo bé", explica Manel Nieto. El dissabte, els membres de l'equip de cuina es reuneixen a l'escola Galceran de Pinós per netejar el peix (sípia, musclos, gambes, llagostins) i preparar la ceba i el tomàquet per fer el sofregit, tallar costelles de porc, pollastres, conills, tastets i cansalada. L'endemà, a les 7 del matí, es troben a la plaça Porxada per encendre el foc de llenya on es cou l'arròs, als peus de l'estàtua de Galceran de Pinós, preparar el sofregit, coure els ingredients fins que l'àpat està al punt. 

Segons Manel Nieto, el secret d'un bon arròs resideix en la qualitat dels ingredients i el temps dedicat a la seva preparació. "El secret de l'arròs de Bagà el sap tothom que s'hi fixa: és l'amor i la dedicació que hi posem", afirma.

A més de Manel Nieto, l'equip de cuina està format per Modesto Grillé, Ramon Ollé i Laia Esparbé, neta del recordat Lluís Esparbé que a més de cuinar l'arròs   va fer les culleres per tastar-lo amb fusta de boix. També ha començat a col·laborar-hi Pilar Grillé. L’ajuntament assumeix el cost dels ingredients i s’encarrega d’organitzar la logística. 

El programa d'actes de la Festa de l'Arròs és el següent:
10:00h: Obertura de la Fira de Productes Artesanals a la plaça Catalunya.
11:00h: Cercavila a càrrec dels Geganters de Bagà, amb sortida davant de la Villa Montserrat.
12:00h: Recital de dansa amb l'Esbart Cadí de Bagà a la plaça Porxada.
13:30h: Repartiment de l'arròs a la plaça Porxada.

Darrera actualització: 4.02.2025 | 10:59