Nens i nenes de l’escola Galceran de Pinós cremaran faies al balcó consistorial per simbolitzar el relleu generacional de la celebració
La Fia-faia aposta per la incorporació de les noves generacions a una festa que ja ho té tot a punt per donar la benvinguda al solstici d’hivern amb la cremada d’unes 700 torxes vegetals elaborades amb Cephalaria Leucanta, una herba silvestre seca. La celebració, com sempre, tindrà lloc la nit de Nadal conjuntament amb Sant Julià de Cerdanyola.
Aquest any es redobla l’aposta per la incorporació de nens i nenes a la celebració per tal que aquesta festa, reconeguda per la Unesco com a Patrimoni Oral i Immaterial de la Humanitat fa nou anys, s’asseguri la participació dels joves per mantenir-la ben viva. Enguany, nens i nenes de 7 anys de l’escola Galceran de Pinós seran els encarregats de cremar sengles faies des del balcó consistorial. Es vol recordar que abans de la guerra civil els nens cremaven les faies als balcons.
D'altra banda, es tracta d’un gest simbòlic que representa el relleu generacional i la connexió entre el passat i el present. Aquesta iniciativa, a més de recuperar un antic costum, fomenta la implicació dels més joves en la preservació del patrimoni cultural del municipi.
L’encesa i crema al balcó consistorial estarà supervisada per un regidor del consistori per tal que es faci uns minuts abans del toc d’oració a les 7 de la tarda. La persona encarregada de portar el foc de la festa dins d’una làmpada, serà un fallaire veterà.
El renovat pont de la Vila, escenari de l’entrada dels fallaires al poble, ha estat el lloc triat per fer la roda de premsa de presentació de la Fia- Faia 2024, aquest dilluns. Hi han participat l’alcalde de Bagà, Lluís Casas així com Josep Ureña, president de l’Associació de la Fia-Faia de Bagà i Sant Julià de Cerdanyola. A l'acte s'ha donat a conèixer el programa i el cartell anunciador de la festa d'enguany que és obra del dissenyador Manel Gómez.
Sortida de la plaça Catalunya a les 5 de la tarda Com cada any, la plaça Catalunya de Bagà, serà el punt de trobada dels fallaires que pujaran a la muntanya del Siti per encendre les faies i baixar-les enceses cap al nucli urbà. La sortida tindrà lloc, puntualment, a les 5 de la tarda. L’encarregat de dur el foc de faia dins de la làmpada és en Mateu Vidal que també portarà el corn penjat al coll per tocar-lo quan ho consideri necessari. Un cop enceses les faies amb aquest foc, els portadors aniran baixant cap al nucli urbà i hi entraran pel pont de la Vila, en direcció a la plaça del consistori per tal que, coincidint amb el toc d’oració, a les 7 de la tarda, es pugui repartir el foc entre els centenars de fallaires que s’hi aplegaran i cremar les faies. L’encarregat d’encapçalar la comitiva serà el baganès Llorenç Pedrals que és el fallaire en actiu i més veterà del Pirineu. Enguany és previst que visquin la festa en directe una delegació de Capdepera (Artà) i també hi ha convidats fallaires de diferents indrets del Pirineu.
Foc de faia El primer acte de la Fia-faia a Bagà tindrà lloc el dissabte, 21 desembre a les 4 de la tarda amb l’encesa del foc de la festa a la Torre de Faia. Es tracta del ritual de l'encesa al mateix lloc que va ser l’origen de la primitiva baixada de faies que es va fer fins al 1936. Aquest antic costum ressorgeix coincidint amb el solstici d'hivern. Els participants baixaran a peu i dipositaran el foc a l’Ajuntament de Bagà on tindrà lloc una rebuda ciutadana. La làmpada romandrà a la casa consistorial fins al dia de la festa quan es farà servir per encendre les faies.
El programa del dia 24