Una ordenança busca garantir l'equilibri entre l'activitat turística i les necessitats de la població resident.
L'Ajuntament de Bagà ha aprovat inicialment i per unanimitat una nova ordenança que regula els habitatges d'ús turístic (HUT) al municipi. Aquesta mesura busca l'equilibri entre l'activitat turística i les necessitats dels residents. I respon a la necessitat de regular el creixent mercat d'habitatges turístics i els seus efectes sobre el mercat de lloguer d'habitatge permanent.
La proliferació d'aquest tipus d’allotjament ha contribuït a la disminució de l'oferta d’habitatges destinats a ús habitual, una situació que s'ha vist agreujada per la declaració de Bagà com a zona tensionada. Per aquest motiu, l'Ajuntament ha pres mesures per garantir l'equilibri entre l'activitat turística i les necessitats de la població resident.
L'ordenança estableix una sèrie de requisits per als propietaris i gestors d'HUTs, amb l'objectiu de compatibilitzar l'activitat turística amb la convivència i evitar la saturació. D’aquesta manera es limita el nombre d'habitatges d’ús turístic per zones. Aquesta mesura permetrà preservar l'habitatge residencial i protegir la qualitat de vida dels residents. A més, s'ha establert un registre obligatori per a tots els propietaris d'HUTs, que hauran de complir una sèrie de requisits tècnics i de seguretat per operar legalment. Per garantir una atenció ràpida i eficaç a qualsevol incidència o queixa, els HUTs hauran de disposar d'un telèfon de contacte disponible les 24 hores. Els propietaris també tenen la responsabilitat d'informar els seus usuaris sobre les normes de convivència i les ordenances municipals, fomentant així un turisme responsable. Finalment, s'ha establert la responsabilitat solidària dels propietaris i gestors en cas d'infraccions comeses pels usuaris, assegurant així el compliment de la normativa i el bon funcionament dels HUTs.
L'ordenança de Bagà classifica les infraccions en tres categories: lleus, greus i molt greus, cadascuna amb un ventall de sancions econòmiques diferent. Les faltes lleus, com ara la manca d'equipament bàsic o la manca d'higiene a l'habitatge, poden ser sancionades amb multes que van dels 100 als 500 euros. Les infraccions greus, com la manca d'un telèfon de contacte 24 hores o la manca de resposta als requeriments dels serveis d'inspecció, poden comportar sancions d'entre 501 i 1.500 euros. Finalment, les infraccions molt greus, com ara la reiteració de faltes greus, les molèsties greus al veïnat o l'exercici de l'activitat sense la comunicació prèvia corresponent a l'Ajuntament, poden ser sancionades amb multes que oscil·len entre els 1.501 i els 3.000 euros. Aquestes quantitats són orientatives i poden variar en funció de la gravetat de la infracció i la normativa aplicable. A més de les sancions econòmiques, l'incompliment de l'ordenança pot comportar la revocació de la llicència per a l'activitat d'habitatge d'ús turístic en els casos més greus.
"Aquesta ordenança és un pas important per protegir el nostre municipi i garantir que tothom pugui gaudir de Bagà", ha declarat Lluís Casas, alcalde del municipi.